Forto: Brčko je okosnica razvoja cijele BiH

Pošalji dokument na e-mail

E-mail pošiljaoca (*):
E-mail primaoca (*):
Komentar:

"Funkcionalna Luka Brčko predstavlja okosnicu privrednog razvoja ne samo Brčko distrikta BiH nego i cijele Bosne i Hercegovine. Preduvjet tome su značajnija ulaganja, snaženje javno-privatnog partnerstva u cilju osiguranja funkcionalnosti Luke koja značajno ovisi od izgradnje novog mosta Brčko-Gunja, uređenja korita rijeke Save, a što uključuje i deminiranje desne obale, te bolje cestovno i željezničko uvezivanje Brčko distrikta BiH", izjavio je danas ministar komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine Edin Forto otvarajući radionicu pod nazivom „Promoviranje Luke Brčko kao logističke kapije i njena bolja integracija u osnovni TEN-T koridor Rajna-Dunav“.

Podsjetio je da je Ministarstvo u julu prošle godine u Brčkom bilo suorganizator konferencije o prometnoj infrastrukturi s akcentom na pronalaženje mogućnosti za dalji razvoj Luke Brčko.

„Danas, imamo potpisan Sporazum sa Vladom Republike Hrvatske o rekonstrukciji mosta Brčko – Gunja. Uspjeli smo osigurati 5 miliona KM u Budžetu BiH za ovu namjenu. Postupak je u fazi izbora izvođača za izradu projekta rekonstrukcije, kako bismo osigurali uvjete da naredne godine započnu radovi na rekonstrukciji mosta, čime će se granični prijelaz sa Hrvatskom vratiti u punu funkciju“, naveo je ministar Forto.

Naglasio je kako je nakon višegodišnjeg zastoja, projekat deminiranja desne obale Save konačno aktivan i u implementaciji. Riječ je o grantu Evropske komisije od 8 miliona eura, a provodi se putem Ministarstva, uz podršku Svjetske banke. Projekat se provodi u saradnji sa BHMAC-om, a obuhvaćeno je 79 lokacija u 9 općina i Brčko distriktu BiH.

U cilju obnove željezničkog pravca Tuzla – Brčko, Ministarstvo je apliciralo za sredstva EU za nastavak izrade projektne dokumentacije.

„Posebnu pažnju posvećujem unapređenju željezničke komunikacije Doboj – Tuzla – Zvornik, uključujući prugu Tuzla – Brčko. To su generacijski projekti od kojih ovisi budući razvoj naše zemlje“, naglasio je Forto.

I ovom prilikom je naglasio kako je neophodno da vlasti Brčko distrikta usvoje plansku dokumentaciju od koje ovisi ruta i aktivnosti na izgradnji autoceste Sarajevo – Beograd.

„Moderna cesta koja će, preko Bijeljine, Brčkog i Tuzle, omogućiti modernu i brzu cestovnu konekciju Sarajeva i Beograda je sigurno buduća žila-kucavica cijelog regiona. Izgradnja ceste Tuzla – Brčko – Orašje, kao i ceste Banjaluka – Bijeljina, omogućit će bolju povezanost svima onima koji žele da koriste potencijale ovog kraja“, zaključio ne ministar Forto.

SEPTEMBAR 2024
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 1 2 3 4 5 6

SEKTORI

KATEGORIJE

Vijesti

 

Posljednje vijesti

Sarajevo treba postati jedan od centara mediteranskog regiona Sarajevo treba postati jedan od centara mediteranskog regiona
Forto demantirao neistine: Kešo je u 30-godišnjoj vladavini navikao da se ugovori potpisuju u ličnom, a ne interesu BiH Forto demantirao neistine: Kešo je u 30-godišnjoj vladavini navikao da se ugovori potpisuju u ličnom, a ne interesu BiH
Forto potpisao dodatak Ugovora: Omogućen nastavak projekta digitalizacije RTV signala Forto potpisao dodatak Ugovora: Omogućen nastavak projekta digitalizacije RTV signala
EBRD prebacuje svoj fokus sa cesta na željeznice EBRD prebacuje svoj fokus sa cesta na željeznice