Sastanak ministra Mitrovića sa predstavnicima institucija civilnog zrakoplovstva

Pošalji dokument na e-mail

E-mail pošiljaoca (*):
E-mail primaoca (*):
Komentar:

Ministar komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine Vojin Mitrović je sa saradnicima održao radni sastanak sa Čedomirom Šušnjarom, v. d. generalnog direktora Direkcije za civilno zrakoplovstvo Bosne i Hercegovine, Vladom Jurićem, predstavnikom Agencije za pružanje usluga u zračnoj plovidbi Bosne i Hercegovine, te direktorima aerodroma u Sarajevu, Mostaru, Banjoj Luci i Tuzli Arminom Kajmakovićem, Ivanom Ljubićem, Milanom Račićem i Esedom Mujačićem.

Učesnici sastanka razmatrali su ozbiljne posljedice globalnog utjecaja pandemije koronavirusa na civilno zrakoplovstvo, prezentirajući informacije o presjeku stanja i poduzetim mjerama prevencije, padu prometa od preko 90% u odnosu na prvih šest mjeseci 2019. te ekonomskim teškoćama uslijed velikog pada prihoda. Sve institucije su smanjile troškove poslovanja i izvršile rebalans svojih budžeta i finansijskih planova za 2020. godinu u cilju održanja likvidnosti.

Razmotreni su i scenariji oporavka prometa nakon pandemije COVID-19, utjecaj propisanih preventivnih sigurnosnih mjera na kapacitet prometa, kao i planovi poslovanja za 2021. godinu, s naglaskom na održanje likvidnosti u periodima manjeg prometa.

Također, zatraženo je od vlasnika infrastrukture da dodatno pomognu međunarodnim aerodromima kako bi lakše prevazišli teške posljedice pandemije.

Ministar Mitrović je naglasio da je Ministarstvo u okviru svojih nadležnosti preduzelo dodatne aktivnosti na iznalaženju rješenja za pomoć institucijama civilnog zrakoplovstva u cilju osiguranja nastavka njihovog nesmetanog rada.

Na kraju su učesnici istakli važnost održavanja ovakvih sastanaka a samim tim i bržeg rješavanja problema sa kojima se institucije civilnog zrakoplovstva suočavaju u ovim teškim vremenima.

JULI 2024
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4

SEKTORI

KATEGORIJE

Vijesti

 

Posljednje vijesti

Forto održao sastanak sa Konzorcijem Forto održao sastanak sa Konzorcijem
Građanima omogućena upotreba kvalificiranog digitalnog potpisa Građanima omogućena upotreba kvalificiranog digitalnog potpisa
Saopćenje za javnost povodom upita i navoda o valjanosti i zakonitosti izdavanja elektronskog potpisa od strane ovjerioca IDDEEA Saopćenje za javnost povodom upita i navoda o valjanosti i zakonitosti izdavanja elektronskog potpisa od strane ovjerioca IDDEEA
Ministar Forto pozdravio mjere OFAC-a i naložio izjašnjenje Konzorcija Ministar Forto pozdravio mjere OFAC-a i naložio izjašnjenje Konzorcija