Regionalno povezivanje i prometna infrastruktura - siguran put ka EU

Pošalji dokument na e-mail

E-mail pošiljaoca (*):
E-mail primaoca (*):
Komentar:

Delegacija Ministarstva komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine, predvođena ministrom Edinom Fortom, sastala se danas u Sarajevu sa delegacijom Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Republike Srbije koju je predvodio ministar Goran Vesić.

Sastanku su prisustvovali i zamjenik ministra komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine Ognjen Janjić te ambasador Republike Srbije u Bosni i Hercegovini NJ. E. Aleksandar Đorđević.

Teme sastanka bile su jačanje željezničkih i cestovnih veza, ubrzavanje realizacije projekta izgradnje autoceste Sarajevo – Beograd te olakšice za profesionalne vozače.

Ministar Forto podsjetio je još jednom na važnost podrške Evropske unije inicijativi za izuzimanje profesionalnih vozača iz uredbe EU prema kojoj državljani trećih zemalja mogu boraviti u Uniji 90 dana u 180 dana, kao što su izuzeti piloti i pomorske flote.

Kako je istakao ministar Forto, BiH se treba fokusirati na regionalno povezivanje: „Prometna infrastruktura je naš cilj i naše sredstvo približavanja EU, jer Prometna zajednica je projekat EU u kojem mi ravnopravno učestvujemo. Sa Vladom Srbije aplicirat ćemo za bespovratna EU sredstva i finansiranje najmanje dva projekta. To su pruga od Banje Luke preko Doboja, Tuzle, Zvornika i dalje ka Srbiji te rekonstrukcija mostova koji povezuju BiH i Srbiju. Cilj je da pokažemo da Bosna i Hercegovina i Srbija zajedno idu ka EU“, rekao je ministar Forto.

Ministar Vesić je rekao da je delegacija Srbije došla u BiH razgovarati o konkretnim projektima dviju zemalja jer je cilj obje vlade prometno povezivanje regiona.

„Bosna i Hercegovina je jedan od naših najvažnijih susjeda i prioritet kada je u pitanju povezivanje. Vrijeme je da Beograd i Sarajevo budu povezani autocestom“, naglasio je ministar Vesić.

Ministri su za 5. juli najavili konferenciju u Brčkom na kojoj će se razgovarati o autocesti Orašje - Brčko - Tuzla, Luci Brčko te željezničkim koridorima koji će pratiti ove ceste.

Galerije slika

JULI 2024
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4

SEKTORI

KATEGORIJE

Vijesti

 

Posljednje vijesti

Forto održao sastanak sa Konzorcijem Forto održao sastanak sa Konzorcijem
Građanima omogućena upotreba kvalificiranog digitalnog potpisa Građanima omogućena upotreba kvalificiranog digitalnog potpisa
Saopćenje za javnost povodom upita i navoda o valjanosti i zakonitosti izdavanja elektronskog potpisa od strane ovjerioca IDDEEA Saopćenje za javnost povodom upita i navoda o valjanosti i zakonitosti izdavanja elektronskog potpisa od strane ovjerioca IDDEEA
Ministar Forto pozdravio mjere OFAC-a i naložio izjašnjenje Konzorcija Ministar Forto pozdravio mjere OFAC-a i naložio izjašnjenje Konzorcija