Prometna zajednica je važan regionalni partner za BiH

Pošalji dokument na e-mail

E-mail pošiljaoca (*):
E-mail primaoca (*):
Komentar:

Ministar komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine Vojin Mitrović i zamjenik ministra Nedžad Branković održali su danas sastanak sa direktorom Stalnog sekretarijata Prometne zajednice u Beogradu Matejom Zakonjšekom na kojem su predstavljeni planovi rada Sekretarijata i napravljen osvrt na do sada urađeno u okviru Prometne zajednice.

Kako je istakao ministar Mitrović, Prometna zajednica za Bosnu i Hercegovinu je izuzetno važan regionalni partner, a u prilog tome govori već potpisan Ugovor o Prometnoj zajednici.

„Razvoj i povezivanje zemalja u okruženju i zapadnog Balkana znači bolji život građana, ali i bolju poziciju naše zemlje na putu ka evropskim integracijama. Također, izgradnja i sigurnost cesta, kao i ulaganje u željeznički promet, uklanjanje nefizičkih barijera za efikasniji i brži prelazak granica, prioriteti su Bosne i Hercegovine i Prometne zajednice. Svе to doprinijet ćе boljеm povеzivanju rеgiona, što je od velikog značaja ukoliko žеlimo da sе razvijamo i da našе еkonomijе idu naprijеd“, naglasio je ministar Mitrović.

Sagovornici su se složili da će ulaganje u željeznički promet direktno utjecati na ekonomski razvoj zemalja regiona.

„Mi u Prometnoj zajednici se radujemo nastavku dobre saradnje sa Bosnom i Hercegovinom. Nastavit ćemo da podržavamo realizaciju infrastrukturnih projekata kako bismo bolje povezali zemlje regiona sa Evropskom unijom. Politička volja u EU postoji, stoga očekujemo konkretne rezultate ministarskog sastanka 26. oktobra i samita Zapadni Balkan – EU u novembru. Današnji susret prilika je da razgovaramo o zajedničkim prioritetima, a to su modernizacija bh. cesta i poboljšanje sigurnosti na cestama te uspostavljanje i razvoj željezničkog prometa kako bi se poboljšala robna razmjena u regionu, što će direktno utjecati na ekonomski razvoj. Od posebnog značaja su investicije u Koridor Vc te mostove Svilaj i Gradiška”, istakao je direktor Zakonjšek.

Ovo je prva zvanična posjeta direktora Zakonjšeka Ministarstvu komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine, odnosno Bosni i Hercegovini od kako je novi direktor stupio na dužnost 1. augusta 2020. godine.

JULI 2024
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4

SEKTORI

KATEGORIJE

Vijesti

 

Posljednje vijesti

Forto održao sastanak sa Konzorcijem Forto održao sastanak sa Konzorcijem
Građanima omogućena upotreba kvalificiranog digitalnog potpisa Građanima omogućena upotreba kvalificiranog digitalnog potpisa
Saopćenje za javnost povodom upita i navoda o valjanosti i zakonitosti izdavanja elektronskog potpisa od strane ovjerioca IDDEEA Saopćenje za javnost povodom upita i navoda o valjanosti i zakonitosti izdavanja elektronskog potpisa od strane ovjerioca IDDEEA
Ministar Forto pozdravio mjere OFAC-a i naložio izjašnjenje Konzorcija Ministar Forto pozdravio mjere OFAC-a i naložio izjašnjenje Konzorcija