Mitrović i Sattler razgovarali o zelenim koridorima

Pošalji dokument na e-mail

E-mail pošiljaoca (*):
E-mail primaoca (*):
Komentar:

Ministar komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine Vojin Mitrović održao je danas telefonski sastanak sa ambasadorom Evropske unije u BiH Johannom Sattlerom.



Dužnosnici su razgovarali o aktivnostima koje je u skladu sa zaključkom Evropske komisije od 23. 3. 2020. godine Ministarstvo preduzelo na formiranju zelenih koridora sa ciljem povezivanja članica zapadnog Balkana sa Republikom Hrvatskom i članicama Evropske unije.

Ministar Mitrović informirao je ambasadora Sattlera da je Ministarstvo odredilo zelene koridore za promet robe u međunarodnom prometu na teritoriji Bosne i Hercegovine (granični prijelazi Bijača, Gradiška i Šamac), uvažavajući pri tome odluke Kriznog štaba Republike Hrvatske o graničnim prijelazima preko kojih se odvija međunarodni tranzit robe prema EU i zemljama zapadnog Balkana. Time je Bosna i Hercegovina postala prva od zemalja zapadnog Balkana koja je definirala zelene koridore formirane prema Zajedničkom prijedlogu koji su pripremili Zajednički sekretarijat Prometne zajednice i Sekretarijat CEFTA-e. Cilj ovog dokumenta je da se olakša trgovina i promet robe baveći se samo onim dodatnim mjerama predostrožnosti koje su preduzete ili se trebaju preduzeti kako bi se spriječilo širenje pandemije. Carinske i druge kontrole robe u okviru zakonske trgovine ostaju na snazi u skladu sa trgovinskim pravilima CEFTA-e i pravilima koja proizilaze iz Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju između EU i regionalnih partnera.

Ambasador Sattler pozdravio je napore koje Ministarstvo na čelu sa ministrom Mitrovićem čini na rješavanju problema sa kojima se suočavaju bh. prijevoznici, kao i zagušenja na graničnim prijelazima koja nastaju formiranjem dugih redova, što može imati potencijalno štetne efekte na snabdijevanje osnovnim potrepštinama. Također je istakao namjeru Evropske unije da nastavi pomagati BiH u borbi protiv koronavirusa kroz tehničku podršku i realizaciju paketa pomoći za osiguravanje medicinske opreme i ublažavanja posljedica po privredu.

Na kraju razgovora je konstatirano da se međunarodni promet robe na graničnim prijelazima Bosne i Hercegovine i susjednih zemalja u zadnjim danima drastično poboljšao.

JULI 2024
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4

SEKTORI

KATEGORIJE

Vijesti

 

Posljednje vijesti

Forto održao sastanak sa Konzorcijem Forto održao sastanak sa Konzorcijem
Građanima omogućena upotreba kvalificiranog digitalnog potpisa Građanima omogućena upotreba kvalificiranog digitalnog potpisa
Saopćenje za javnost povodom upita i navoda o valjanosti i zakonitosti izdavanja elektronskog potpisa od strane ovjerioca IDDEEA Saopćenje za javnost povodom upita i navoda o valjanosti i zakonitosti izdavanja elektronskog potpisa od strane ovjerioca IDDEEA
Ministar Forto pozdravio mjere OFAC-a i naložio izjašnjenje Konzorcija Ministar Forto pozdravio mjere OFAC-a i naložio izjašnjenje Konzorcija