Mitrović: Ubrzati izgradnju autoceste Sarajevo – Beograd

Pošalji dokument na e-mail

E-mail pošiljaoca (*):
E-mail primaoca (*):
Komentar:

Ministar komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine Vojin Mitrović sastao se danas sa entitetskim premijerima Fadilom Novalićem i Radovanom Viškovićem, direktorima entitetskih preduzeća za autoceste Elmedinom Voloderom i Dušanom Topićem te gradonačelnikom Brčko distrikta Esadom Kadrićem i prvim zamjenikom visokog predstavnika i supervizorom za Brčko distrikt Michaelom Scanlanom.

Tema sastanka bila je realizacija projekta izgradnje autoceste Sarajevo – Beograd, odnosno rješavanje problema odabira dijela trase autoceste koji prolazi kroz Brčko distrikt.

Ministar Mitrović je rekao kako je Zavod za planiranje, projektiranje i razvoj osmislio nekoliko varijanti trase te ponudio najbolje rješenje, ali da ga vlasti Brčko distrikta nisu prihvatile. Stoga su supervizor Scanlan i vlasti Distrikta tražili održavanje ovog sastanka sa predstavnicima Autoputeva RS i Autocesta FBiH kako bi se izvršila revizija svih ponuđenih rješenja.

Ministar Mitrović se osvrnuo i na do sada urađen posao i naglasio kako je državno ministarstvo svoj dio posla ispunilo, ali da se problemi javljaju na nižim nivoima vlasti. „Izbor trase autoceste kroz Brčko distrikt pripada Distriktu i on će donijeti konačnu odluku“, pojašnjava Mitrović te dodaje da u oba entiteta postoji zainteresiranost za finansiranje ovog dijela autoceste jer je cilj povezati Vukosavlje i Brčko s Bijeljinom i Račom, ali i s Tuzlom, Zavidovićima i Sarajevom.

Za početak iduće godine dogovoren je sastanak predstavnika entitetskih preduzeća za autoceste s gradonačelnikom Brčko distrikta kako bi se izabrala konačna trasa na navedenoj dionici.

 

JULI 2024
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4

SEKTORI

KATEGORIJE

Vijesti

 

Posljednje vijesti

Forto održao sastanak sa Konzorcijem Forto održao sastanak sa Konzorcijem
Građanima omogućena upotreba kvalificiranog digitalnog potpisa Građanima omogućena upotreba kvalificiranog digitalnog potpisa
Saopćenje za javnost povodom upita i navoda o valjanosti i zakonitosti izdavanja elektronskog potpisa od strane ovjerioca IDDEEA Saopćenje za javnost povodom upita i navoda o valjanosti i zakonitosti izdavanja elektronskog potpisa od strane ovjerioca IDDEEA
Ministar Forto pozdravio mjere OFAC-a i naložio izjašnjenje Konzorcija Ministar Forto pozdravio mjere OFAC-a i naložio izjašnjenje Konzorcija