Ministri Mitrović i Mihajlović obišli gradilište mosta Rača

Pošalji dokument na e-mail

E-mail pošiljaoca (*):
E-mail primaoca (*):
Komentar:

Ministar komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine Vojin Mitrović i potpredsjednica Vlade i ministrica građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Republike Srbije Zorana Mihajlović obišli su danas gradilište mosta preko rijeke Save na dionici autoceste Sremska Rača – Kuzmin. Obilasku gradilišta prisustvovali su i turski ambasador u Republici Srbiji Nj. E. Tanju Bilgiç, ministar saobraćaja i veza Republike Srpske Đorđe Popović i predstavnik turske kompanije Tasyapi.

„Gradnjom mosta na trasi autoceste koji treba povezati Bosnu i Hercegovinu sa Srbijom, odnosno Banju Luku i Beograd, stvara se niz prednosti koje pružaju šansu za razvoj privrede i svih segmenata društva. Izgradnjom autoceste Sarajevo – Beograd Bosna i Hercegovina dobija mogućnost povezivanja sa koridorima 10 i 11 unutar Srbije, odnosno sa autocestom Beograd – Šid i saobraćajnicom preko Požege, dok za Srbiju ovo znači povezivanje sa evropskim Koridorom Vc koji povezuje Mađarsku, Hrvatsku i BiH. Nadam se da će ovaj most biti most nade i da će donijeti nove poslovne aktivnosti, ojačati turizam i omogućiti mladima koji ostaju ovdje bolji i ugodniji život“, naglasio je ministar Mitrović.

Kako je istakla ministrica Mihajlović, ova autocesta je jedan od najznačajnijih i najvrjednijih infrastrukturnih projekata u regionu, čija ukupna procijenjena vrijednost gradnje iznosi oko dvije milijarde eura, računajući teritoriju i Srbije i Bosne i Hercegovine.



„Ovaj projekat je važan za povezivanje Srbije i Bosne Hercegovine, Srbije i Republike Srpske, ali je važan i za povezivanje dva naroda, Srba i Bošnjaka. Na obje dionice koje gradimo predvidjeli smo zajedničke granične prijelaze, jedan u Sremskoj Rači, drugi u Kotromanu, što će dodatno olakšati promet između Srbije i BiH. Budućnost regiona je u povezivanju, a zajednički projekti su najbolji put da čuvamo stabilnost, unapređujemo naše odnose i da kao region idemo naprijed i razvijamo se, na korist svih građanki i građana”, rekla je ministrica Mihajlović.

Izgradnja novog mosta na Rači predstavlja jedan od najznačajnijih projekata koji zajednički realiziraju Republika Srbija i Bosna i Hercegovina.

„Izgradnja mosta na rijeci Savi kod Rače je od izuzetnog značaja za građane i privredu Republike Srpske i Bosne i Hercegovine, naročito u svjetlu planirane izgradnje autoceste Sarajevo – Beograd – Sarajevo. Nakon mosta u Bratuncu, ovo je drugi međudržavni most sa Republikom Srbijom koji se gradi za relativno kratko vrijeme i čiju izgradnju u potpunosti finansira Republika Srbija, na čemu smo im zahvalni“, istakao je ministar Popović.
 
JULI 2024
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4

SEKTORI

KATEGORIJE

Vijesti

 

Posljednje vijesti

Forto održao sastanak sa Konzorcijem Forto održao sastanak sa Konzorcijem
Građanima omogućena upotreba kvalificiranog digitalnog potpisa Građanima omogućena upotreba kvalificiranog digitalnog potpisa
Saopćenje za javnost povodom upita i navoda o valjanosti i zakonitosti izdavanja elektronskog potpisa od strane ovjerioca IDDEEA Saopćenje za javnost povodom upita i navoda o valjanosti i zakonitosti izdavanja elektronskog potpisa od strane ovjerioca IDDEEA
Ministar Forto pozdravio mjere OFAC-a i naložio izjašnjenje Konzorcija Ministar Forto pozdravio mjere OFAC-a i naložio izjašnjenje Konzorcija