Ministar Mitrović prisustvovao vježbi simuliranja otmice zrakoplova i upada terorista na Aerodrom Sarajevo

Pošalji dokument na e-mail

E-mail pošiljaoca (*):
E-mail primaoca (*):
Komentar:

Ministar komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine Vojin Mitrović prisustvovao je danas na Međunarodnom aerodromu Sarajevo metodsko-pokaznoj vježbi „Brzi odgovor 2020“ kojom je simuliran pokušaj otmice zrakoplova i upad terorista na Aerodrom Sarajevo.

Ministar Mitrović je iskazao svoje zadovoljstvo današnjom vježbom ističući kako je pokazan visok stepen spremnosti, obučenosti i koordiniranosti svih učesnika.

U ovoj međunarodnoj vježbi učestvovali su Višenacionalni bataljon EUFOR-a, Anti-bomb tim JGP aerodrom Sarajevo, pripadnici Sektora za sigurnost i zaštitu i Sektora prometa i usluga u zračnom prometu Međunarodnog aerodroma Sarajevo, Spasiteljsko-vatrogasna služba i Služba hitne medicinske pomoći Aerodroma Sarajevo te pripadnici SIPA-e i OSA-e. Također, u sklopu vježbe je sazvan i Državni krizni tim koji je dao odobrenje policijskim agencijama da pristupe rješavanju talačke situacije.

Vježbi su, pored ministar Mitrovića, prisustvovali i ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Selmo Cikotić i ministar odbrane Bosne i Hercegovine Sifet Podžić, zapovjednik EUFOR-a Reinhard Trischak, direktor SIPA-e Darko Ćulum, direktor Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH Mirsad Vilić, glavna tužiteljica Tužiteljstva BiH Gordana Tadić te predstavnici OSA-e, Granične policije Bosne i Hercegovine, Agencije za pružanje usluga u zračnoj plovidbi Bosne i Hercegovine (BHANSA), Direkcije za civilno zrakoplovstvo Bosne i Hercegovine (BHDCA) i brojni drugi.

Sarajevski aerodrom već četvrtu godinu uzima učešće u vježbi, a cilj današnje simulacije je uvježbavanje rukovodnih i izvršnih sastava u rješavanju krizne situacije, provjera donesenih regulativa, planova i procedura za ovu vrstu krizne situacije te uvježbavanje sistema obavještavanja i koordinacija aktivnosti između odgovornih subjekata.

Podsjećamo da je riječ o godišnjoj vježbi Oružanih snaga BiH, organa za provođenje zakona BiH i EUFOR-a kojom se, u okviru realističnog scenarija, uvježbava sposobnost EUFOR-a da pozove svoje rezervne snage kao pojačanje i pruži podršku domaćim vlastima u održanju sigurnog i stabilnog okruženja.

JULI 2024
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4

SEKTORI

KATEGORIJE

Vijesti

 

Posljednje vijesti

Forto održao sastanak sa Konzorcijem Forto održao sastanak sa Konzorcijem
Građanima omogućena upotreba kvalificiranog digitalnog potpisa Građanima omogućena upotreba kvalificiranog digitalnog potpisa
Saopćenje za javnost povodom upita i navoda o valjanosti i zakonitosti izdavanja elektronskog potpisa od strane ovjerioca IDDEEA Saopćenje za javnost povodom upita i navoda o valjanosti i zakonitosti izdavanja elektronskog potpisa od strane ovjerioca IDDEEA
Ministar Forto pozdravio mjere OFAC-a i naložio izjašnjenje Konzorcija Ministar Forto pozdravio mjere OFAC-a i naložio izjašnjenje Konzorcija