Ministar Mitrović obišao gradilište mosta Gradiška

Pošalji dokument na e-mail

E-mail pošiljaoca (*):
E-mail primaoca (*):
Komentar:

Ministar komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine Vojin Mitrović sa ministrom saobraćaja i veza Republike Srpske Đorđem Popovićem, direktorom Autoputeva Republike Srpske Dušanom Topićem i predstavnicima izvođača Integral inženjering a. d. Laktaši i nadzora Institut IGH d. d. Zagreb obišao je gradilište na mostu preko rijeke Save kod Gradiške.

Izgradnja mosta kod Gradiške predstavlja zajednički projekat dviju zemalja, a realizira se na osnovu Sporazuma između Vijeća ministara BiH i Vlade Republike Hrvatske.

„Ovo je primjer dobre saradnje i zajedničke gradnje jednog od važnih infrastrukturnih projekata Republike Srpske, odnosno Bosne i Hercegovine i Hrvatske. Očekujemo da se radovi intenziviraju i da na proljeće 2022. godine otvorimo ovaj most koji ima izuzetan značajan za obje zemlje, a naročito Bosnu i Hercegovinu jer se njime omogućava povezivanje na mrežu evropskih cestovnih koridora“, istakao je ministar Mitrović.

„Most preko rijeke Save će u skorijoj budućnosti već postojeću autocestu Gradiška - Banja Luka povezati sa mrežom evropskih autocesta, što ima izuzetan značaj za građane i privredu Republike Srpske i Bosne i Hercegovine ali i region. Izgradnja dva mosta preko rijeke Save, u Gradišci i Rači, najznačajniji su regionalni projekti koji se realiziraju u BiH“, ističe ministar Popović.

Most Gradiška spojit će bh. autocestu sa planiranom brzom cestom sa hrvatske strane koja bi išla od granice sa Bosnom i Hercegovinom preko Virovitice i Okučana do granice sa Mađarskom.

„Most preko rijeke Save kod Gradiške jedan je od najznačajnijih infrastrukturnih projekata u Republici Srpskoj i pravo je zadovoljstvo biti učesnik i svjedok realizacije ovako velikog i važnog posla, posebno jer se na početak izgradnje dugo čekalo. Izgradnjom ovog mosta će mreža autocesta u Republici Srpskoj biti povezana na evropsku prometnu mrežu i tako dobiti svoj puni smisao i značaj“, rekao je direktor Topić.

Ukupna dužina mosta je 426 metara, širina je 22,6 metara a imat će četiri prometne trake, po dvije u svakom smjeru. Ugovorena vrijednost radova je 19.540.997 eura, dok je za projekat odobren i grant Evropske komisije preko Investicionog okvira za Zapadni Balkan (WBIF) u iznosu od 6,8 miliona eura.

JULI 2024
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4

SEKTORI

KATEGORIJE

Vijesti

 

Posljednje vijesti

Forto održao sastanak sa Konzorcijem Forto održao sastanak sa Konzorcijem
Građanima omogućena upotreba kvalificiranog digitalnog potpisa Građanima omogućena upotreba kvalificiranog digitalnog potpisa
Saopćenje za javnost povodom upita i navoda o valjanosti i zakonitosti izdavanja elektronskog potpisa od strane ovjerioca IDDEEA Saopćenje za javnost povodom upita i navoda o valjanosti i zakonitosti izdavanja elektronskog potpisa od strane ovjerioca IDDEEA
Ministar Forto pozdravio mjere OFAC-a i naložio izjašnjenje Konzorcija Ministar Forto pozdravio mjere OFAC-a i naložio izjašnjenje Konzorcija