Ministar Mitrović sa predstavnicima Huaweia

Pošalji dokument na e-mail

E-mail pošiljaoca (*):
E-mail primaoca (*):
Komentar:

Ministar komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine Vojin Mitrović i novi generalni direktor Huaweia za BiH Xu Kun održali su danas sastanak na kojem je razgovarano o dosadašnjem angažmanu kompanije Huawei u BiH te daljnjem razvoju BiH na putu digitalizacije i kibernetičke sigurnosti. Sastanku su prisustvovali i Chen Chen, regionalni direktor prodaje, i Aida Balta, direktorica preduzeća za BiH.

Ministar Mitrović upoznao je predstavnike Huaweia da Ministarstvo, u saradnji sa domaćim i međunarodnim partnerima, ulaže dodatne napore na donošenju nove legislative, ali i strateških dokumenata potrebnih za dostizanje željenog cilja kako bi se omogućilo jednostavnije i brže poslovanje u i izvan BiH.

„Nažalost, prema svim indeksima koji prate stanje digitalizacije u svijetu, Bosna i Hercegovina se nalazi među najlošije rangiranim zemljama regiona. Međutim, Bosna i Hercegovina na putu prema EU i jedinstvenom digitalnom tržištu mora ispuniti određene uvjete kada je u pitanju digitalizacija društva i u tome je naša prilika.

Također, s obzirom na to da u Bosni i Hercegovini nije donesen zakon o kibernetičkoj sigurnosti, Ministarstvo je pokrenulo aktivnosti na njegovoj izradi, a bit će usklađen sa evropskom NIS direktivom. Bosna i Hercegovina je u ranom stadiju razvoja digitalnog društva, s kojim paralelno ide i razvoj iz oblasti kibernetičke sigurnosti“, pojasnio je ministar Mitrović.

Ambasada Narodne Republike Kine u Sarajevu je zatražila podršku Ministarstva kineskoj Globalnoj inicijativi za zaštitu podataka, a ministar Mitrović je rekao da će inicijativa biti razmotrena i upućena nadležnim tijelima Bosne i Hercegovine na odlučivanje. Naime, ova inicijativa je odgovor na američku inicijativu u vezi sa trgovinskim ratom između Sjedinjenih Američkih Država i Kine (Huaweia) zbog raznih kibernetičkih prijetnji za koje jedna drugu optužuju.

JULI 2024
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4

SEKTORI

KATEGORIJE

Vijesti

 

Posljednje vijesti

Forto održao sastanak sa Konzorcijem Forto održao sastanak sa Konzorcijem
Građanima omogućena upotreba kvalificiranog digitalnog potpisa Građanima omogućena upotreba kvalificiranog digitalnog potpisa
Saopćenje za javnost povodom upita i navoda o valjanosti i zakonitosti izdavanja elektronskog potpisa od strane ovjerioca IDDEEA Saopćenje za javnost povodom upita i navoda o valjanosti i zakonitosti izdavanja elektronskog potpisa od strane ovjerioca IDDEEA
Ministar Forto pozdravio mjere OFAC-a i naložio izjašnjenje Konzorcija Ministar Forto pozdravio mjere OFAC-a i naložio izjašnjenje Konzorcija