Ministar Mitrović: Prioritet je revizija svih projekata cestovne mreže

Pošalji dokument na e-mail

E-mail pošiljaoca (*):
E-mail primaoca (*):
Komentar:

Ministar komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine Vojin Mitrović učestvovao je danas na okruglom stolu „Upravljanje brzinama u naseljima“ koji je u okviru globalne sedmice sigurnosti saobraćaja Ujedinjenih nacija održan u Bijeljini.

Kako je istakao ministar Mitrović na ovaj način još jednom dokazujemo svoj proaktivan pristup kad je naš zajednički cilj u pitanju – nula poginulih na cestama u Bosni i Hercegovini.

„Mi danas govorimo o vrlo važnom segmentu – kako lokalna zajednica može svojim aktivnostima doprinijeti sistemu sigurnosti. Pravilno planiranje zona smirenog saobraćaja ide u korist svih učesnika u saobraćaju ukoliko se ne narušava mobilnost. Također, jedan od prioriteta kad su u pitanju ceste je revizija svih projekata cestovne mreže na osnovu kojih je postavljena postojeća saobraćajna signalizacija“, rekao je ministar Mitrović.

U svom pozdravnom obraćanju ministar Mitrović je naglasio da Ministarstvo kojim rukovodi radi na koordinaciji sigurnosti saobraćaja u Bosni i Hercegovini dodavši dvije vrlo važne aktivnosti koje se trenutno provode i to: jedna je u okviru Prometne zajednice i tiče se izrade Regionalne strategije održive i pametne mobilnosti, a druga aktivnost odvija se u saradnji sa našim partnerima iz Ujedinjenih nacija, a to je izrada Okvirne strategije sigurnosti prometa na cestama u Bosni i Hercegovini sa akcionim planom za period 2021.-2025. godina.

„Iako bilježimo dobre rezultate, još uvijek nismo zadovoljni ukupnim stanjem sigurnosti saobraćaja. U proteklih pet godina imamo pozitivan trend smanjenja poginulih u saobraćajnim nezgodama, a posmatrano za desetogodišnji period, smanjenje je negdje oko 36%. Konačan cilj jeste saobraćaj bez poginulih, čemu značajno doprinose i aktivnosti nadležnih organa kao što je to danas slučaj u Bijeljini. Inicijativa „Ulice za život“ zahtijeva svu našu pažnju u korist svih građana koji svakodnevno učestvuju u saobraćaju“, završava svoje izlaganje ministar Mitrović.

Okruglom stolu pored ministra Mitrovića prisustvovali su i ministar saobraćaja i veza Republike Srpske Nedeljko Ćorić, direktor Agencije za bezbjednost saobraćaja Republike Srpske Novica Krunić, gradonačelnik Bijeljine Ljubiša Petrović, direktor Stalnog sekretarijata Prometne zajednice Matej Zakonjšek i drugi relevantni sagovornici na temu sigurnosti saobraćaja.

JULI 2024
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4

SEKTORI

KATEGORIJE

Vijesti

 

Posljednje vijesti

Forto održao sastanak sa Konzorcijem Forto održao sastanak sa Konzorcijem
Građanima omogućena upotreba kvalificiranog digitalnog potpisa Građanima omogućena upotreba kvalificiranog digitalnog potpisa
Saopćenje za javnost povodom upita i navoda o valjanosti i zakonitosti izdavanja elektronskog potpisa od strane ovjerioca IDDEEA Saopćenje za javnost povodom upita i navoda o valjanosti i zakonitosti izdavanja elektronskog potpisa od strane ovjerioca IDDEEA
Ministar Forto pozdravio mjere OFAC-a i naložio izjašnjenje Konzorcija Ministar Forto pozdravio mjere OFAC-a i naložio izjašnjenje Konzorcija