Ministar Mitrović primio u nastupnu posjetu ambasadora Ita

Pošalji dokument na e-mail

E-mail pošiljaoca (*):
E-mail primaoca (*):
Komentar:

Ministar komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine Vojin Mitrović primio je u nastupnu posjetu novoimenovanog ambasadora Japana u Bosni i Hercegovini Makota Ita.

Na sastanku je razgovarano o Koridoru Vc, prijevozu robe i usluga u BiH i izvan nje te avio-prijevozu putnika i robe.

Ministar Mitrović je podsjetio da je Bosna i Hercegovina izrazila svoju podršku kandidatu Japana Mashaiku Metoki za poziciju generalnog direktora Međunarodnog ureda Svjetske poštanske unije, dok je Japan podržao kandidaturu Bosne i Hercegovine u Upravno vijeće ove Unije, čim se steknu uslovi za održavanje Kongresa Unije.

Kada je u pitanjmeđusobno priznavanjvozačkih dozvola između Bosne i Hercegovine i Japana postoje određena odstupanja koja bi se najlakše riješila pristupanjeBosne i Hercegovine Ženevskoj konvenciji o cestovnom prometu iz 1949. godine, čime bi se ovo pitanje riješilo ne samo sa Japanom nego i sa svim drugim zemljama članicama Ženevske konvencije. Naime, Bosna i Hercegovina je pristupila Konvencijo cestovnom prometu (Bečka konvencija) iz 1968. godine, te strancima koji privremeno boravu Bosni i Hercegovini priznaje vozačku dozvolu u skladu s odredbama te konvencije.

Na sastanku je zaključeno da pregovore treba nastaviti jer nema velikih problema za potpisivanje ovog sporazuma, imajući u vidu primjere drugih zemalja koje su prihvatile priznavanje vozačkih dozvola a nisu članice Ženevske konvencije.

Na kraju sastanka, ministar Mitrović je poželio dobrodošlicu ambasadoru Japana u Bosnu i Hercegovinu, kao i mnogo uspjeha u budućem radu.

JULI 2024
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4

SEKTORI

KATEGORIJE

Vijesti

 

Posljednje vijesti

Forto održao sastanak sa Konzorcijem Forto održao sastanak sa Konzorcijem
Građanima omogućena upotreba kvalificiranog digitalnog potpisa Građanima omogućena upotreba kvalificiranog digitalnog potpisa
Saopćenje za javnost povodom upita i navoda o valjanosti i zakonitosti izdavanja elektronskog potpisa od strane ovjerioca IDDEEA Saopćenje za javnost povodom upita i navoda o valjanosti i zakonitosti izdavanja elektronskog potpisa od strane ovjerioca IDDEEA
Ministar Forto pozdravio mjere OFAC-a i naložio izjašnjenje Konzorcija Ministar Forto pozdravio mjere OFAC-a i naložio izjašnjenje Konzorcija