Ministar Mitrović na Prvom željezničkom samitu zapadnog Balkana

Pošalji dokument na e-mail

E-mail pošiljaoca (*):
E-mail primaoca (*):
Komentar:

Ministar komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine Vojin Mitrović učestvovao je danas u Beogradu na Prvom željezničkom samitu zapadnog Balkana i tom prilikom sa ministrima prometa potpisao deklaraciju „Posvećenost željeznici“.

Obraćajući se prisutnima, ministar Mitrović je izrazio svoje zadovoljstvo učešćem na ovom samitu te dodao da pametan i održiv promet u 21. vijeku podrazumijeva multimodalni pristup prijevozu robe i efikasan i ekonomičan prijevoz putnika, uz što manje štetnih posljedica po životnu sredinu, bez dodatnih administrativnih barijera.

„Zemlja u razvoju kao što je Bosna i Hercegovina i region u razvoju kao što je zapadni Balkan ima tu sreću što se nalazi na evropskom kontinentu odmah uz granice EU i nesreću da ima relativno slabo razvijenu prometnu infrastrukturu koja ne može na adekvatan način odgovoriti potrebama vremena u kojem živimo. Razvoj moderne željezničke mreže je ekonomski izazov za sve nas, a moderni željeznički operateri, sa modernim i funkcionalnim lokomotivama i vagonima, koji koriste željezničku infrastrukturu u skladu sa ugovorom koji imaju sa upravljačem infrastrukture je zajednički cilj svih nas“, ističe ministar Mitrović.

Željeznički samit je održan u organizaciji Stalnog sekretarijata Prometne zajednice, Evropske investicione banke (EIB) i Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD), a pod okriljem Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Republike Srbije.

Direktor Stalnog sekretarijata Prometne zajednice Matej Zakonjšek siguran je da će Prvi željeznički samit zapadnog Balkana odigrati ulogu pokretača i utjecati na pozitivne promjene u oblasti investicija u željeznički promet i reformu politika vezanih za željeznicu, a što će dovesti do toga da željeznički promet ponovo postane atraktivan za građane i poslovne ljude u regionu.

Pored ministara prometa, na Samitu su učestvovale i Ana Brnabić, predsjednica Vlade Republike Srbije, Maja Bakran Marcich, zamjenica glavnog direktora za sektor mobilnost i promet (DG Move), Nandita Parshad, direktorica Grupe za održivu energiju (EBRD), Lilyana Pavlova, potpredsjednica EIB-a za region zapadnog Balkana i mnogi drugi.

Direktorica Parshad je iskazala podršku koju EBRD pruža zemljama zapadnog Balkana u procesu ozelenjavanja svojih privreda i nešto manje od polovine tih investicija je usmjereno ka projektima koji podržavaju zelenu agendu. To je velika prilika koju zemlje zapadnog Balkana ne smiju propustiti i stoga je potrebno da investiraju u svoje željeznice.

Evropska godina željeznice predstavlja dio napora EU u okviru Evropskog zelenog plana sa ciljem prelaska na održivu privredu kroz postizanje klimatske neutralnosti do 2050. godine, a jedan od ključnih elemenata ovog plana je uvođenje čistijih i zdravijih oblika prometa.

 

Galerije slika

JULI 2024
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4

SEKTORI

KATEGORIJE

Vijesti

 

Posljednje vijesti

Forto održao sastanak sa Konzorcijem Forto održao sastanak sa Konzorcijem
Građanima omogućena upotreba kvalificiranog digitalnog potpisa Građanima omogućena upotreba kvalificiranog digitalnog potpisa
Saopćenje za javnost povodom upita i navoda o valjanosti i zakonitosti izdavanja elektronskog potpisa od strane ovjerioca IDDEEA Saopćenje za javnost povodom upita i navoda o valjanosti i zakonitosti izdavanja elektronskog potpisa od strane ovjerioca IDDEEA
Ministar Forto pozdravio mjere OFAC-a i naložio izjašnjenje Konzorcija Ministar Forto pozdravio mjere OFAC-a i naložio izjašnjenje Konzorcija