Ministar Mitrović i zamjenik Scanlan o projektima u Brčko distriktu

Pošalji dokument na e-mail

E-mail pošiljaoca (*):
E-mail primaoca (*):
Komentar:

Ministar komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine Vojin Mitrović razgovarao je sa prvim zamjenikom visokog predstavnika i supervizorom za Brčko distrikt Michaelom Scanlanom o projektima u Distriktu, i to najprije o izgradnji novog mosta Brčko-Gunja, revitalizaciji JP „Luka Brčko“ te izgradnji autoceste Sarajevo – Beograd.

Zamjenik visokog predstavnika Scanlan je izrazio spremnost da maksimalno pomogne u realizaciji ovih projekata, kao i u razgovorima sa Republikom Hrvatskom, posebno ističući punu podršku izgradnji novog mosta Brčko-Gunja koji bi predstavljao prijelazno rješenje do izgradnje novog mosta.

Ministar Mitrović je predočio zamjeniku Scanlanu kako je preduvjet za sve ove aktivnosti bilo potpisivanje Sporazuma između Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske o održavanju i rekonstrukciji cestovnih mostova prema kojem je jedan od prioriteta rekonstrukcija ovog mosta. Konačni cilj Brčko distrikta je izgradnja potpuno novog paralelnog mosta za šta su zainteresirani i Gunja i Brčko.

Ministar Mitrović je naglasio i zainteresiranost ministra mora, prometa i infrastrukture Republike Hrvatske Olega Butkovića za posjetu Brčko distriktu kako bi se usaglasili određeni detalji o mostu koji će imati funkciju i teretnog prijevoza.

Stavljanje u funkciju Luke Brčko također je uvjetovano izgradnjom novog mosta i uređenjem korita rijeke Save, što podrazumijeva i njeno deminiranje. To bi ujedno značilo i osposobljavanje plovnosti rijeke Save prema Dunavu, čime bi i Luka imala svoju punu funkciju.

Sagovornici su se na kraju sastanka složili i da je izgradnja autoceste Sarajevo – Beograd koja ide putanjom Beograd – Rača – Bijeljina – Brčko – Tuzla – Žepče – Sarajevo ključna za razvoj ekonomije u Brčko distriktu.

JULI 2024
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4

SEKTORI

KATEGORIJE

Vijesti

 

Posljednje vijesti

Forto održao sastanak sa Konzorcijem Forto održao sastanak sa Konzorcijem
Građanima omogućena upotreba kvalificiranog digitalnog potpisa Građanima omogućena upotreba kvalificiranog digitalnog potpisa
Saopćenje za javnost povodom upita i navoda o valjanosti i zakonitosti izdavanja elektronskog potpisa od strane ovjerioca IDDEEA Saopćenje za javnost povodom upita i navoda o valjanosti i zakonitosti izdavanja elektronskog potpisa od strane ovjerioca IDDEEA
Ministar Forto pozdravio mjere OFAC-a i naložio izjašnjenje Konzorcija Ministar Forto pozdravio mjere OFAC-a i naložio izjašnjenje Konzorcija