Ministar komunikacija i prometa BiH Vojin Mitrović razgovarao sa ambasadorom Ruske Federacije u BiH

Pošalji dokument na e-mail

E-mail pošiljaoca (*):
E-mail primaoca (*):
Komentar:

Ministar komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine Vojin Mitrović razgovarao je danas u Sarajevu sa ambasadorom Ruske Federacije u BiH Nj. E. Petrom Ivancovim o mogućnostima unapređenja saradnje dviju zemalja u oblastima cestovnog i zračnog prometa, kao i komunikacija.

U otvorenom i prijateljskom razgovoru, ministar Mitrović upoznao je ambasadora Ivancova sa dinamikom realizacije projekta izgradnje autoceste Beograd – Sarajevo – Beograd, kao i izgradnje autoceste na Koridoru Vc, koje Banju Luku i Doboj trebaju povezati sa Bijeljinom i Beogradom.

Ambasador Ivancov naglasio je da Ruska Federacija pruža punu podršku realizaciji ovih projekata. Ministar Mitrović i ambasador Ivancov zajednički su ocijenili da je izgradnja autoceste Beograd – Sarajevo – Beograd od velike važnosti za uspostavljanje snažnije regionalne povezanosti i privredne saradnje, kao i za stabilnost prilika u cijelom regionu.


Tokom susreta razgovaralo se i o mogućnostima poboljšanja Sporazuma o međunarodnom cestovnom prijevozu koji je prije više od jedne decenije potpisan između Vijeća ministara BiH i Vlade Ruske Federacije. Dogovoreno je intenziviranje kontakata predstavnika dviju zemalja s ciljem da se ovaj sporazum izmijeni u pravcu boljeg protoka robe i kapitala te razmjene usluga.

Ministar Mitrović upoznao je ambasadora Ivancova sa sadržajem inicijative Ministarstva komunikacija i prometa BiH u vezi sa proširenjem postojećeg Sporazuma o zračnom prometu između BiH i Ruske Federacije i otvaranjem novih aviolinija koje bi, osim Sarajeva, sa moskovskim aerodromom Šeremetjevo i gradom Sankt Peterburgom povezali Banju Luku, Mostar i Tuzlu.

Zaključeno je da treba ubrzati aktivnosti na realizaciji ove inicijative s ciljem unapređenja postojeće privredne saradnje između Bosne i Hercegovine i Ruske Federacije. 

JULI 2024
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4

SEKTORI

KATEGORIJE

Vijesti

 

Posljednje vijesti

Forto održao sastanak sa Konzorcijem Forto održao sastanak sa Konzorcijem
Građanima omogućena upotreba kvalificiranog digitalnog potpisa Građanima omogućena upotreba kvalificiranog digitalnog potpisa
Saopćenje za javnost povodom upita i navoda o valjanosti i zakonitosti izdavanja elektronskog potpisa od strane ovjerioca IDDEEA Saopćenje za javnost povodom upita i navoda o valjanosti i zakonitosti izdavanja elektronskog potpisa od strane ovjerioca IDDEEA
Ministar Forto pozdravio mjere OFAC-a i naložio izjašnjenje Konzorcija Ministar Forto pozdravio mjere OFAC-a i naložio izjašnjenje Konzorcija