Ministar komunikacija i prometa BiH Vojin Mitrović otvorio radionicu UNDP-a i UNECE-a o sigurnosti prometa u svjetlu ispunjavanja Ciljeva održivog razvoja

Pošalji dokument na e-mail

E-mail pošiljaoca (*):
E-mail primaoca (*):
Komentar:

Ministar komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine Vojin Mitrović otvorio je danas u Sarajevu dvodnevnu radionicu pod nazivom „Ciljevi održivog razvoja koji se odnose na promet i sistem sigurnosti cestovnog prometa“, koju su organizirali Razvojni program Ujedinjenih naroda (UNDP) u BiH i Ekonomska komisija Ujedinjenih naroda za Evropu (UNECE).

U obraćanju učesnicima radionice, ministar Mitrović je naglasio da okupljanje predstavnika nadležnih institucija vlasti na svim nivoima i međunarodnih i domaćih eksperata za oblast sigurnosti prometa predstavlja uvod u početak aktivnosti Ministarstva na izradi Okvirne strategije sigurnosti prometa na cestama u BiH i Akcionog plana za period od 2021. do 2025. godine, u skladu sa Ciljevima održivog razvoja Ujedinjenih naroda.

Zahvaljujući se predstavnicima UNDP-a i UNECE-a na organizaciji ove radionice, ministar Mitrović podsjetio je na činjenicu da Ciljevi održivog razvoja predstavljaju univerzalni poziv na djelovanje kako bi se okončalo siromaštvo, zaštitila planeta i omogućilo da svi ljudi žive u miru i blagostanju. S tim u vezi, ministar Mitrović rekao je da je održivi promet ključan za ispunjavanje većine Ciljeva održivog razvoja, posebno podciljeva koji se odnose na zdravlje, energetiku, infrastrukturu, gradove i zajednice.

Učesnicima radionice obratila se i rezidentna predstavnica UNDP-a u BiH Steliana Nedera, koja je upozorila na neophodnost preduzimanja akcija u vezi sa sigurnošću prometa na cestama u BiH, budući da se, kako je rekla, u prometnim nesrećama u našoj zemlji godišnje izgubi oko 300 ljudskih života.


Prema riječima gospođe Nedere, cilj je sasvim jasan: spriječiti gubitak ljudskih života u cestovnom prometu. Istovremeno, kazala je gospođa Nedera, poboljšanjem sigurnosti na cestama unaprijedit ćemo sigurnost zajednica i smanjiti značajan društveni i ekonomski teret uzrokovan prometnim nesrećama.

Učesnicima radionice obratili su se i pomoćnik direktora Direkcije za ekonomsko planiranje BiH Zdenko Milinović, direktor Agencije za bezbjednost saobraćaja Republike Srpske Novica Krunić i regionalni savjetnik UNECE-a Nenad Nikolić.

Tokom radionice, čiji je cilj jačanje nadležnih institucija u BiH u vezi sa ispunjavanjem Ciljeva održivog razvoja koji se odnose na promet, kao i unapređenje trenutnog stanja sigurnosti cestovnog prometa u BiH, učesnici će sa međunarodnim i regionalnim ekspertima razmijeniti informacije i iskustva u pogledu prikupljanja informacija za ispunjavanje Ciljeva održivog razvoja, kao i u pogledu utvrđivanja Okvirne strategije za sigurnost cestovnog prometa u BiH. 

JULI 2024
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4

SEKTORI

KATEGORIJE

Vijesti

 

Posljednje vijesti

Forto održao sastanak sa Konzorcijem Forto održao sastanak sa Konzorcijem
Građanima omogućena upotreba kvalificiranog digitalnog potpisa Građanima omogućena upotreba kvalificiranog digitalnog potpisa
Saopćenje za javnost povodom upita i navoda o valjanosti i zakonitosti izdavanja elektronskog potpisa od strane ovjerioca IDDEEA Saopćenje za javnost povodom upita i navoda o valjanosti i zakonitosti izdavanja elektronskog potpisa od strane ovjerioca IDDEEA
Ministar Forto pozdravio mjere OFAC-a i naložio izjašnjenje Konzorcija Ministar Forto pozdravio mjere OFAC-a i naložio izjašnjenje Konzorcija