Forto kod Viole: Uvođenje e-usluga i ukidanje rominga su naši prioriteti

Pošalji dokument na e-mail

E-mail pošiljaoca (*):
E-mail primaoca (*):
Komentar:

Državni ministar komunikacija i prometa Edin Forto i generalni direktor Direktorata za tehnologiju i komunikaciju Evropske komisije Roberto Viola danas su na sastanku u Briselu pozdravili uspješno okončane pregovore o pristupanju Bosne i Hercegovine programu Digitalna Evropa, najavivši da će potpisivanje Sporazuma o učešću Bosne i Hercegovine u programu Unije Digitalna Evropa (2021-2027) biti organizirano do kraja ove ili na samom početku 2024. godine.

Bosna i Hercegovina je jedina od zemalja zapadnog Balkana koja nije pristupila programu Digitalna Evropa. Ministar Forto je inicirao pristupanje Programu odmah po preuzimanju pozicije državnog ministra te su pregovori otvoreni i okončani u rekordno kratkom roku.

Ministar Forto je među prioritetima istakao inicijativu za ukidanje rominga između Bosne i Hercegovine odnosno zemalja zapadnog Balkana i Evropske unije. Zatražena je podrška da se proces potpunog ukidanja rominga maksimalno ubrza kako bi građani osjetili konkretnu korist evropskih integracija.

Generalni direktor Viola je istakao obavezu usvajanja zakona i strateških dokumenata koji bi omogućili ubrzanu integraciju i usklađivanje sa legislativom EU, pri čemu se ističe obaveza usklađivanja propisa BiH o elektronskom potpisu sa EIDAS direktivom EU.

To bi omogućilo da Bosna i Hercegovina uhvati korak sa Unijom u pristupu e-uslugama te usklađivanju sa „Evropskim novčanikom za digitalni identitet” kojim će se građani moći identificirati u javnim i privatnim uslugama na internetu i izvan njega, imati prikaz mobilne vozačke dozvole, odobravati online plaćanja, elektronski potpisivati dokumente i slično.

„Sva korist u vezi sa digitalizacijom i ukidanjem rominga može postati realnost samo ako prekinemo praksu političkih kalkulacija u procesu usklađivanja sa EU propisima, pri čemu je prioritetno usvajanje novog zakona o elektronskom potpisu, odnosno identifikaciji“, poručio je ministar Forto.

 

JULI 2024
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4

SEKTORI

KATEGORIJE

Vijesti

 

Posljednje vijesti

Forto održao sastanak sa Konzorcijem Forto održao sastanak sa Konzorcijem
Građanima omogućena upotreba kvalificiranog digitalnog potpisa Građanima omogućena upotreba kvalificiranog digitalnog potpisa
Saopćenje za javnost povodom upita i navoda o valjanosti i zakonitosti izdavanja elektronskog potpisa od strane ovjerioca IDDEEA Saopćenje za javnost povodom upita i navoda o valjanosti i zakonitosti izdavanja elektronskog potpisa od strane ovjerioca IDDEEA
Ministar Forto pozdravio mjere OFAC-a i naložio izjašnjenje Konzorcija Ministar Forto pozdravio mjere OFAC-a i naložio izjašnjenje Konzorcija