Forto: Izgradnja željezničke infrastrukture je prioritet

Pošalji dokument na e-mail

E-mail pošiljaoca (*):
E-mail primaoca (*):
Komentar:

Ulaganje u željezničku infrastrukturu, odnosno izgradnja željezničkog koridora Vc kao i pruge Doboj-Tuzla-Zvornik, prioritet je u radu Ministarstva komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine, poručio je danas u Doboju ministar Edin Forto na otvaranju Željezničkog samita koji je organiziran u saradnji sa Prometnom zajednicom.

Tokom Samita potpisani su Memorandumi o saradnji u okviru Prometne zajednice, između željezničkih kompanija i akademske zajednice iz Bosne i Hercegovine, Srbije, Crne Gore, Kosova, Gruzije s ciljem uspostavljanja Regionalnog centra za izvrsnost u željeznici.

Ministar Forto je kao vid realizacije aktivnije saradnje sa akademskom zajednicom danas potpisao memorandume o naučnoj, obrazovnoj i stručnoj saradnji sa dekanima saobraćajnih fakulteta univerziteta u Sarajevu i Istočnom Sarajevu Amelom Kosovcem i Zoranom Ćurguzom.

Ministar Forto najavio je kako će nastojati da budući regionalni centar izvrsnost u željeznici bude u Bosni i Hercegovini, kao regionalnom željezničkom čvorištu i koji ima sve uvjete da bude i centar edukacije i saradnje.

Direktor Stalnog sekretarijata Prometne zajednice Matej Zakonjšek naglasio je kako je regionalna saradnja prioritet napretka te najavio još aktivniji angažman Prometne zajednice u sferi unaprjeđenja željezničkog saobraćaja u zemljama regiona, jer je modernizacija željezničke infrastrukture u regionu od krucijalnog značaja za ekonomski razvoj i realizacije ciljeva zaštite okoliša.

 

 

JULI 2024
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4

SEKTORI

KATEGORIJE

Vijesti

 

Posljednje vijesti

Forto održao sastanak sa Konzorcijem Forto održao sastanak sa Konzorcijem
Građanima omogućena upotreba kvalificiranog digitalnog potpisa Građanima omogućena upotreba kvalificiranog digitalnog potpisa
Saopćenje za javnost povodom upita i navoda o valjanosti i zakonitosti izdavanja elektronskog potpisa od strane ovjerioca IDDEEA Saopćenje za javnost povodom upita i navoda o valjanosti i zakonitosti izdavanja elektronskog potpisa od strane ovjerioca IDDEEA
Ministar Forto pozdravio mjere OFAC-a i naložio izjašnjenje Konzorcija Ministar Forto pozdravio mjere OFAC-a i naložio izjašnjenje Konzorcija